Demokratin på allvar

Så ofta möts jag av att jag inte skall tjata om min uppfattning av demokratin. Demokrati är en attityd som skall omfatta hela vårt samhälle, skola, vård och omsorg, näringsliv, kultur inte bara partipolitik.

Så har jag äntligen hittat källan i FN:s resolution. Alltså, demokrati är ett styrelseskick, eller åtminstone de finns ett styrelseskick som kallas demokrati. Dessutom finns ett allmänt uttryck ‘demokrati’, som inte är ett styrelseskick. Jag håller mig till styrelseskicket. Tänk om det gick att komma överens om vad styrelseskicket innebär och om vi kunde hålla oss till begreppet demokratiskt styrelseskick.
Så här låter UN:s definition:

In 2000, the Commission recommended a series of important legislative, institutional and practical measures to consolidate democracy (resolution 2000/47); and in 2002, the Commission declared the following as essential elements of democracy:    
Respect for human rights and fundamental freedoms
Freedom of association
Freedom of expression and opinion
Access to power and its exercise in accordance with the rule of law
The holding of periodic free and fair elections by universal suffrage and by secret ballot as the expression of the will of the people
A pluralistic system of political parties and organizations
The separation of powers
The independence of the judiciary
Transparency and accountability in public administration
Free, independent and pluralistic media

Since its establishment in 2006, the Human Rights Council (successor to the Commission) has adopted a number of resolutions highlighting the interdependent and mutually reinforcing relationship between democracy and human rights. Recent examples include resolutions 19/36 and 28/14 on “Human rights, democracy and the rule of law”.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s