Paternalismen

vinner fler anhängare i Sverige. Höstbudgeten visar tydlig att Socialdemokraterna blivit paternalister. Visserligen är det valår redan nu, men en principfast socialistregering borde sätta nationens väl framför partiets väl. Det borde inte vara självklart att mer och mer till fler och fler är stat och kommuns uppgifter. Det är svårt för liberalismen att hävda att statens uppgifter är begränsade. Samma sak gäller kommunerna.

Väljarkåren har en tveksamhet mot att samhället har egen kraft och att samhället kan lösa många av våra vardagliga problem. Pensionen skulle blivit rättvisare och effektivare om den legat i andras händer än statens. Mitt minne säger att efter kriget 46 eller 47 ville Socialdemokraterna införa tvångssparande. Detta var så opsykologiskt att en finansminister fick avgå. Avsikten var att Socialdemokraterna skulle genomföra miljonprogrammet – bostäder åt alla och kapital behövdes. Att överlåta kapitalanskaffningen till marknaden och med marknadsmässiga villkor skrämde Socialdemokraterna. Detta skulle ge kapitalismen en stark och folklig förankring. Finansminister Sköld kom vid rätt tidpunkt fram till en Allmän Pension, prydligt förpackat förslag vid rätt tidpunkt. Som alla vet gick detta igenom och trots folkomröstning om annan organisation blev det en pension i statens händer.

Liberalerna orkade inte stå emot stormar från fack och Partiet redan då och vi har det bräckliga pensionssystemet än idag.

Paternalismen – allt åt alla – gynnar nämligen också det hemliga Parasitpartiet med det hemliga valspråket – mest åt mig.

Varför är det så, att trots motståndet mot socialism och partipolitik i livets alla skeden så kontrollerar socialisterna hur landet skall styras? För att ingen skall märka det har politikerna av alla kulörer förklarat att Sverige är en Monarki. Hur naiv får man vara på en skalla 1 till 10?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Paternalismen

 1. Fnatte skriver:

  Jag tror att folk inte tycker om de fria marknadskrafterna för de tror att de mest kommer att gynna ”de rika”.

  Gilla

  • 1147kjellen skriver:

   Inte bara att den fria marknaden gynnar de rika – dessutom ger den frihet till producenter att bedraga sina kunder. Men den fria marknaden är den som bygger på frivillighet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s