Peter Hultqvist med flytväst.

Omröstningen om Peter Hultqvist är genomförd.

Före omröstningen redogjorde talmannen genom sin sekreterare om reglerna, nämligen att den som bifaller misstroendeförklaringen röstar Ja och den som avvisar den röstar Nej.

Röstningen utföll med 135 Ja-röster och 137 Nej-röster och 58 avstod från att rösta. Det saknades 19 röster som alltså bör ha varit de frånvarande.

Innan omröstningen hade de olika partierna lämnat röstförklaringar V med förklaringen att partiet inte tillhörde regeringen. Socialdemokraterna för att de tyckte att Peter Hultqvist var en rekorderlig karl. C och L, båda mer eller mindre, att Peter Hultquist saknade deras förtroende men att fler fakta och framför allt KU:s undersökning som kommer meddelas i juni 2018 säkerligen skulle förklara både Stefan Löfven och Peter Hultquist opålitliga, varför de skulle avvakta,

De röster som saknades vid omröstningen räknas inte. Men de riksdagsledamöter som var närvarande och avstod från att rösta kunde ju följt mönstret att antingen rösta ja eller rösta nej. Nu uppstår omedelbart gissningar om vad de som avstod egentligen ville. C och L hade tillsammans 41 röster och hade kunnat ge 176 ja-röster och resten hade då blivit 154 nejröster.

Nu kommer den s.k. spelteorin (som förmodligen är något helt annat) igång och den visar på att om de som avstod egentligen ville rösta nej då blir 58 + 137 = 195 röster – alltså en stabil majoritet för en regering med Socialdemokrater, Liberaler och Centerpartister.

I söndags var det val till Svenska Kyrkan. En del tycker att politiska partier inte har där att göra. Kan det vara anhängare av: ”Sådant skall ditt tal vara att ja är ja och nej är nej.” En nåd att stilla bedja om.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s