Statschefen

I allmänt tal sägs, att statschefen, i vårt fall vår kung, inte skall ha politisk makt. Detta är en självklarhet som alla andra demokratier världen runt insett. Den makt en statschef skall ha är den som kommer av
de befogenheter statschefen har givits i landets författning.

En av de vanliga, och helt förståeliga, befogenheter är att föreslå parlamentet en regeringsbildare.

I Sverige råder just nu förvirring i de ledande positionerna. Orsaken är att de ledande politikerna inte vill erkänna att den som föreslår en regeringsbildare inte personligen skall vara intresserad i uppgiften. Kanske är det så, att de ledande personligheterna inte tror att någon annan än hen själv kan klara uppgiften. Nu är det i verkligheten sittande statsminister med sin handgångne vän talmannen som sköter regeringsbildningen.

Bidragande är att parlamentet, vår riksdag, inte anförtros uppgiften att själva bedöma läget och att själva få bedöma det möjliga i den regeringsbildare som statschefen föreslår. Detta i sin tur beror på att riksdagens talman är partipolitisk utsedd. En talman bör vara en person som hela parlamentet har valt. Talmannen skall vara den som leder och dessutom tillser att parlamentet respekteras av de ledande politiska personligheterna. Visst finns sådana rättrådiga och respektabla personligheter i alla partiers representanter.

Elefanten i detta rum är att en statschefs befogenheter inte kan överlämnas till vår statschef därför att han är en kung i en monarki som inte godkänns av de politiska partierna. Annars fanns 1809 år författning som enkelt och självklart kunde etableras som en fullgod konstitutionell monarki. En fullgod konstitutionell monarki erkänns allmänt som en godtagbar demokrati.

Stolta minns vi biskop Thomas frihetssång från Engelbrekts tid. Stolta minns vi våra självägande bönder och oförvitligheten hos Axel Oxenstiernas förvaltning. Glömda är alla kungar som dragit in Sverige i krig och pakter i kungens och drottningens intressen.

Idag nöjer vi oss med en kuliss som bygger på Svensk Damtidningens journalister.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s