Den spelande riksdagen.

Jag vill minnas, att Talmannen sa, att för att bifalla misstroendeförklaringen röstar Ja, för att avslå densamma röstar Nej.
För att bifalla densamma krävs minst 175 jaröster.

Röstningen gav 43 ja och 130 nej. Totalt 173 röster avgivna. 155 röster var nedlagda. Riksdagen har därmed avslagit misstroendeförklaringen.

Hade samma regler som vid utseende av regeringsbildare gällt, så hade 175 nejröster krävts. Då hade 43 ja-röster räckt och misstroendeförklaring hade antagits.

Väljarkåren uppmanas ständigt att rösta. Det är viktigt för demokratins skulle. Till och med nu med Kyrkovalet uppmanas alla att rösta, det är viktigt.

Idag vid omröstningen saknades 21 röster. Ja, ledamöterna kan ha varit sjuka, bortresta eller andra giltig orsaker att inte närvara. Men 155 ledamöter registrerades för att ha röstat – men hur. Det kallades nedlagda röster. Men talmannen nämnde inget om nedlagda röster – endast att Ja var för och Nej var emot.

Om de 155 rösterna var ja-röster så vann misstroendeförklaringen med 198 röster. Om det var nejröster så vann nej med 285 röster. Om att lägga ner sin röst betyder att jag bryr mig inte, varför kan ledamöterna då inte göra som de 21 ledamöterna, som inte röstade.

Vid budgetomröstningen krävs inte 175 ja röster för att få budgeten antagen. Då stoltserar motståndarna med att lägga ner sina röster, som alltså egentligen skulle vara nej-röster. Alltså riksdagen tar ett beslut som saknar majoritet bland ledamöterna. Borde då inte de nedlagda rösterna i dagens omröstning nu betraktas som egentliga ja-röster?

Det talas om att politiken i Sverige är ett ‘spel’. Men det är ju riksdagsledamöterna som skulle kunna stoppa det genom att rösta som de tycker och inte som de inte tycker.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s