Narkotika elefanten

Uppdrag Granskning handlade om Biskopsgården i Göteborg. Gängkriminaliteten plågar de boende. Polisen gör sitt jobb.

Finns det en elefant i rummet. Finns de andra som inte gör sitt jobb? I introduktionen nämndes att gängmedlemmarna ofta har stora summor pengar. Dessa pengar kom mest från knarkhandel. Skulle förhållandena i Biskopsgården förbättras om knarkhandeln kunde stoppas? Förmodligen till en del. Det skulle bli svårare att tjäna stora pengar på kriminalitet.

Vad göra då? Fråga dig själv om kriminella ungdomar är bättre att distribuera narkotika än utbildade farmaceuter och apoteksbiträden. Jag röstar på professionen, på apoteken. Tillåt alltså apoteken i Göteborg att sälja narkotiska preparat, tillverkade av läkemedelsindustrin, försedd med en bipacksedel med råd för dosering, vanliga biverkningar, varning för beroende och upplysning om var och hur missbrukare eller de som tror de kan bli missbrukar kan få hjälp.

Prissättningen måste vara noggrann. Priset skall slå ut den kriminella hanteringen. Någon skatt kan läggas på och 25% mervärdesskatt. Staten kommer att tjäna mycket pengar på detta, nästan lika mycket som den illegala knarkhandeln.

Kommer konsumtionen att öka? Kanske, inte säkert. Den illegala droghandeln kan marknaden. Det sägs i media att langarna har sökt sig till skolor och det finns ingen del av landet befriad från droghandel. Någon ökning blir det troligtvis. Det är bättre med den ökningen i en kontrollerad handel än någon minskning i en okontrollerad handel.

Staten kommer att tjäna mycket pengar på momsen. Dessa pengar hjälper till att ge missbrukarna en korrekt och öppen vård. Detta kommer med tiden att minska missbruket och göra bruket kontrollerbart.

En stor del av fångarna i fängelse är dömda för narkotikabrott. Dessa brott kommer att försvinna och därigenom också en avlastning på kriminalvården.

Det är en stor elefant i detta rum där alla samtal om hur narkotikan skall behandlas i samhället är tabu.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s