Kungen eller är det Statschefen festar.

SvD meddelar att Kungen och Drottningen deltagit i en privat middag i Moskva. Kungen är enligt Regeringsformen 1 Kap. §5 Sveriges statschef. Detta upprepas i 5 Kap. §1. Enligt 5 Kap. §3 skall statschefen samråda med statsministern om resan.

Moderaterna anser enligt sitt partiprogram Sverige är en monarki och att Kungen är Sveriges statschef. Liberalerna nämner ingenting om statsskicket i sitt partiprogram. I en kommentar säger L att Sverige är en monarki. Inget av partierna specificerar om Sverige är en absolut monarki eller en konstitutionell monarki.

Enligt SvD har moderaten Hans Wallmark sagt att regeringen ena dagen säger att säkerhetsläget är försämrat och nästa dag anser den lämpligt att ’skicka’ Sveriges statschef till Moskva. Wallmark anser att UD inte borde rekommenderat resan.

Enligt SvD anser Liberalernas Allan Widman, att UD borde avrått Kungen från resan.

Resan företogs med reguljärt flyg. Inga kommentarer har gjorts om kostnaden för resan belastat statens kassa eller om den faller under apanaget.

Det märkvärdiga med denna artikel är att både Wallmark och Widman bekymrar sig. De tycks inte betrakta Kungen och Drottningens privatliv som just privatliv. De betraktar Sveriges statschef som statschef utan några begränsningar. Om så, borde regeringsplanet ställts till kungaparets förfogande. Var det inte en historia om en socialdemokratisk minister som använde regeringsplanet för att se på en fotbollsmatch i Lissabon?

De befogenheter som en statschef i en republik har, eller som tillkommer monarken i en konstitutionell monarki, dessa befogenheter tillkommer enligt Regeringsformen det Statsbärande partiet genom sin statsminister och riksdagens institutioner. Kungen som statschef har inget ämbete och kan därmed inte ha några skyldigheter mot Regeringsformen.

Håller du med om att Sverige och svenskarna inte håller sig strängt till gällande lagar och regler? Utom när det gäller utvisningar till Afghanistan – då gäller Migrationsverket. Fast dessa instruktioner knappast stämmer med president Trumps och hans armés uppfattning.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kungen eller är det Statschefen festar.

  1. Fnatte skriver:

    Håller med. Jag tycker också vi skall välja statschef. Detta för att stärka demokratin.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s