Bemanningsföretag.

Text TV meddelar idag att landsting bedrövas av kostnadsökning då barnmorskor nu erbjuds av bemanningsföretag. Vi hör om bemanningsföretag för läkare och sjuksköterskor, Varför så underligt då med barnmorskor. Lärare erbjuds nu och läkare sedan länge. Inom det privata finns konsulter som det däremot är mera tyst om.

Men varför är det så.

Polisen har get en utomordentlig förklaring då enskilda poliser klagade över att civilanställda för utredningsjobb får betydligt bättre lön än de poliser som används för utredningar. Polis/Polisförbundet förklarade detta med det fantastiska uttalandet att det går inte att ge alla högre lön, det blir för dyrt. Däremot kan ge högre löner till de som inte är del av Polisförbundets kollektivavtal.

Vad bemanningsföretagen gör är att erbjuda en tjänst mot faktura (och kanske dessutom mvs på denna faktura). En sådan tjänst får myndigheten köpa utan inblandning av fack. Att det blir dyrare beror på att företaget skall tjäna pengar. Men de t tar hand om en hel del administration, betalar ut lön till den som gör jobbet, betalar arbetsgivaravgift etc.

Men den avgörande biten är att bemanningsföretaget erbjuder en anställd på individnivå. Den arbetssökande individen möter en arbetsgivare öga mot öga och kan och får diskutera sina villkor och sina personliga förhållanden. Eftersom det rör sig om inköp av en tjänst berörs inte kollektivavtalen och inköp av tjänsten kan göras när det finns behov av den till för arbetsgivaren bättre villkor än de i kollektivavtalet.

Anställning i landstinget sker enligt avtal med två parter, i de flesta fall två politruker. (har googlat ordet – politruk betyder här politiskt tillsatt statlig/kommunal tjänsteman.) Kommunal på båda sidor förklarar alltså att deras kollektivavtal skall gälla. Inget behov av personlig eller individuell behandling. Från facket en standard motivering nämligen att arbetsgivarsidan har ett övertag och därför måste arbetstagaren som inte kan förstå sitt eget bästa representeras av en fackförening. Denna inställning kan vara felaktig.

Så – acceptera individuella avtal. De som känner sig underlägsna kan söka stöd hos respektive intresseorganisation.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bemanningsföretag.

  1. Fnatte skriver:

    Låt oss alla bli vår egen konsult….

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s