Monarkin och Alliansen

Moderaterna säger att Sveriges statsskick är monarki. Liberalerna säger att Sverige är en monarki. KD klämmer till med att Sverige är en konstitutionell monarki. Sverige författning Regeringsformen säger att Sveriges statsskick är parlamentarism.

Alliansen tycks stödja sin inställning på att Innehavaren av Sveriges tron skall vara nationens statschef. Så säger Regeringsformen 74. Men den ger inte Sveriges statschef de befogenheter som följer med ämbetet statschef. Statschefen är medborgare i Sverige med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra medborgare, med ett undantag – statschefen kan inte åtalas för sina gärningar.

Jag tror att Alliansen tror att vårt kungahus har en så stor sympati hos svenska folket, att ett införande av ett statschefsämbete inte skulle få förståelse.

Sverige upplever nu en kris i förvaltningen. Om UD är det just nu tyst. Justitiedepartementet har ett lugn, men inrikes och försvarsdepartementen har många problem. Finansdepartementet har det lugnt med den bedrägliga förklaringen att allt finansdepartementen gör är till allas bästa. Migrationsverket, Utbildningsdepartementet och Socialdepartementet kämpar med och mot byråkrati och inkompetenser. Jag tror att detta har att göra med bristen på en uttalad demokratisk grund för landets styrelse. Detta i sin tur beror på Regeringsformen som är antiliberal och antidemokratisk. Och alltsammans beror på någon grumlig soppa att vi kommit överens om detta i Torekovkompromissen. Ingen har hittills kunnat förklara för mig vad Torekovkompromissen innebär.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s