Sveriges monarki.

(V) säger: ”Monarkin ska ersättas med en republikansk författning där statschefen tillsätts i demokratisk ordning.”

S säger: ”…. har vi uppfattningen att statschefen ska utses i demokratisk ordning och att monarkin ska avskaffas.”

M säger: ”Sveriges statsskick, monarkin, ska värnas.”

C har inget om monarki i partiprogrammet men säger: ”Vi stöder monarkin så länge den fungerar som idag.”

L säger: ”Sverige är en monarki,” detta står inte i partiprogrammet men i ‘frågespalten’.

KD säger: ”Sverige ska därför fortsätta vara en konstitutionell monarki.”

SD säger: ”Vi bekänner oss till den klassiska definitionen av demokrati,” Partiprogrammet nämner ingenting om monarkin. Klassisk demokrati kan acceptera konstitutionell monarki som demokratisk.

RF74 säger: ” Den /folkstyrelsen=demokratin/ förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick”

De borgerliga Riksdagspartierna anser tydligen att Sverige är en Monarki, och förmodligen stöder de sig på Regeringsformens 1 Kap §5 att Innehavare av Sveriges tron är rikets statschef.

Monarkin definieras traditionellt som absolut Monarki, alltså envälde, eller konstitutionell monarki, som accepteras som demokrati på vissa villkor. Nu förekommer också ceremoniell monarki men den formen förutsätter alltid att bredvid kungahuset finns en republikansk demokrati eller en diktatur. Ingen av dessa definitioner passar in på de svenska förhållandena.

Då återstår frågan varför alla borgerliga riksdagspartier utom SD utpekar det svenska statsskicket som monarkiskt när inte ens vår Regeringsform 74 gör det.

Det går att veckla in sig i mängder av definitioner, och dessutom definition av definitioner. Om våra borgerliga politiska partier vill vara seriösa och vill ha monarki så finns inget annat konkret än att motionera om konstitutionell monarki. Om våra socialistiska partier vill vara seriösa så skall de förklara RF74 Kap1 §5 för kosmetika utan innebörd. Både V och S vill ha en statschef vald av folket och detta betyder att RF74 måste förkastas och maktdelningsprincipen införas, annars är allting meningslöst.

När det gäller tradition så var Jean Baptiste Bernadotte en marskalk i Napoleons armé, en man som uttalat republikanska idéer och kanske också liberala. Bernadotte accepterade 1809 års författning när han valdes till kronprins och kung. Under Bernadotteska släkten förändrades 1809 års författning till en fullgod konstitutionell monarki. Införandet av Regeringsformen 74 är för mig en mystifikation då den utan protester och förkastande avskaffade den demokratiska maktdelningsprincipen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s