Om socialdemokratin

’Alla skall med’, ’Allas lika värde’ är slagord med tvivelaktigt innehåll. Jag har i tidigare inlägg diskuterat användandet av ’värde’ i vår författning och i partiprogram. Jag anser fortfarande att det är en felöversättning av engelskans ’dignity’. Det skulle på svenska stå ’värdighet’ eller i värsta fall ’människovärde’.

Ordet ’värde’ leder tankarna fel. Hade verkligen Hitler och Nelson Mandela samma ’värde’ för mänskligheten? Inte alls, men båda var människor och därmed ’equal in dignity and rights’. Uttrycket ’Allas lika värde’ leder tankarna till att alla människor skall ha samma levnadsstandard, att alla människor är värda att ha samma materiella standard. Så uppkommer socialdemokratins vurm för fördelningspolitik. För socialdemokraterna blir ’equal dignity and rights’ svårt att översätta, men än värre svårt att förstå. Människovärdet är en moralisk värdering och icke en ekonomisk värdering.

Socialdemokratin bygger på en totalt felaktig uppfattning, nämligen den att välstånd byggs av politiska insatser. Välstånd byggs av mänskliga insatser. Inte bara på ekonomiska insatser. En grund är uppfattningen om alla människors lika värdighet och lika rätt. Likhet inför lagen blir någonting som omöjligt går att anpassa efter människors moraliska eller ekonomiska situation.

Ur detta kommer socialdemokratins stora missuppfattning, nämligen den att jämlikhet och jämställdhet kommer av likhet i konsumtionskraft. För att nå dit vill socialister av alla sorter ’ta från de rika och ge till de fattiga´. Men de fattiga är inte fattiga därför att de rika tar en stor del av en till storlek begränsad ekonomi. De fattiga är fattiga och hålls kvar i fattigdom därför att samhället inte ger alla samma rätt och samma värdighet. Det tar sitt uttryck i brister i utbildning som leder till begränsning av möjligheter. I Sverige har inte Kamprad bidragit till eller förorsakat fattigdom. Tvärtom. Wallenbergsfären har inte heller bidragit till fattigdom utan tvärtom bidragit till ett ökat välstånd i landet.

Med välstånd kommer möjligheten till välfärd. Att skapa välfärd kommer av att rätt uppfatta innebörden i ’ alla människors lika rätt och värdighet’. Ett samhälle får inte gömma sig bakom uppfattningen att välstånd kommer av partipolitiska bedömningar av vad som är innebörden i skola, vård och omsorg. Ett gott samhälle kommer av tillämpningen av ’lika rätt och värdighet’.

Politiskt är det svårt nog. Och kanske ändå svårare är att fatta att det inte heter ’alla mänskors lika rättigheter och värdighet.’

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s