Sveriges författning 2

I en statschefs befogenheter återfinns utnämningsmakten. I RF74 är utnämningsmakten flyttad till statsministern.

Statsministern utser justitieråden i Högsta Domstolen. Dessa är nationens högsta juridiska auktoritet. Vid sin sida har de Justitiedepartementet, vars chef är statsråd och utsedd av statsministern. I Justitiedepartementet finns Domstolsverket med en generaldirektör utsedd av statsministern. I Domstolsverket finns en nomineringskommitté som föreslår statsministern utnämning av ordinarie domare, som sedan utses av statsministern.

Via Justitiedepartementet och Inrikesdepartementet utser statsministern också Generaldirektör för Åklagarmyndigheten, men jag kan inte finna, att statsministern utnämner ordinarie åklagare.

Statsministern utnämner alla Generaldirektörer.

En Generaldirektör bryter mot en lag och Polisen inleder förundersökning som lämnas till Åklagarmyndigheten. Ärenden som utretts av polis och som lämnas till åklagare brukar leda till åtal. I detta fall har emellertid Generaldirektören erkänt sitt brott och därmed kan åklagaren undvika åtal och i stället ge strafföreläggande.
———-
Men varför anses det olämpligt att statsministern skall ha utnämningsmakten? Jo för att i den kedjan av politiskt tillsatta verkställare kan en beroendekänsla uppstå och sippra ner genom organisationen. De flesta förstår och känner att det är olämpligt att avvika från praxis och andra vanor som kan ledas tillbaka till personer med verklig makt. Bit ej den hand som föder dig.

Om i stället en från det partipolitiska livet (spelet?) helt oberoende person, känd för sin integritet och sin pliktkänsla, alltså en statschef, vald direkt av folket på grund av sin förtjänst och skicklighet, vara den som utnämnde alla dessa makthavare i den långa kedjan – ja då skulle en vilja, en uppfattning av hedersuppdrag, en aktning för nationen och sig själv, sippra ner genom hela organisationen.

På vilket sätt skall utnämningsmakten hanteras. Vill du ha en pålitlig maktutövning eller en tveksam maktutövning?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s