Sveriges affärer (och Polens)

Att jämställa Sveriges och Polens författning eller domstolar är inte seriöst. Däremot att jämföra dem kan vara en nyttig uppgift.

Ämnet börjar med det som är grunden för en demokrati, nämligen maktdelning.

Sverige har avskaffat statschefsämbetet. En av statschefens viktigaste uppgifter är att utöva utnämningsmakten. Den kan inte delegeras vilket inte hindrar att statschefen kan ta hjälp av andra institutioner. Det kan inte och det skall inte ifrågasättas om utnämning av domare i Sverige, såväl i Högsta domstolar som i ordinarie domstol ligger hos statsministern. Därigenom har statsministern en del av statschefens uppgifter. Detta är just en sådan uppgift som inte skall läggas på en partipolitisk vald person. Att mildra statsministerns utnämningsmakt genom olika åtgärder är att svika maktdelningsprincipen. I stället skall en statschef skaffas till statschefsämbetet.

Om statsministern endast i teorin kan avvika från Domarnämndens nomineringar då är detta ytterligare ett exempel på DÖ – den gräsliga praxis att kalla avvikelser från Regeringsformen för praxis. Det är enligt RF74 regeringen (statsministern) som utnämner domare och det betyder att statsministern när som helst har rätten på sin sida om statsministern inte godtar Domarnämndens förslag i helhet eller i detalj.

I morgon kanske regeringen avgår och då skall vi ha en ’talmansrunda’. Det betyder att Urban Ahlin skall praktisera som statschef, därför det är, har varit och kommer att bli (hoppas jag) statschefens uppgift att föreslå parlamentet en regeringsbildare.

En statschef, enligt en vanlig demokratisk författning, får icke ha annat ämbete eller bindning till någon institution eller intressesammanslutning. Detta villkor klarar inte Urban Ahlin.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s