Vad bryr vi oss om Polens affärer?

En demokrati kännetecknas av maktdelning och viktigast är utnämningsmakten. Utnämningsmakten skall ligga hos statschefen och vara konstruerad så, att statschefen blir beroende av andra makthavare för att kunna utnämna tjänstemän inom rikets förvaltning.

I dagarna meddelas hur Polen håller på att närma sig en auktoritär stat genom att regeringen skall ha utnämningsrätten av domare. Läs då nedanstående paragrafer:

Utnämningen av ordinarie domare
6 § Ordinarie domare utnämns av regeringen.
Vid utnämningen ska avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet.
Bestämmelser om grunderna för förfarandet vid utnämningen av ordinarie domare meddelas i lag. Lag (2010:1408).
6 kap. Regeringen
Regeringens sammansättning
1 § Regeringen består av statsministern och övriga statsråd. Statsministern utses enligt bestämmelserna i 4-6 §§. Statsministern tillsätter övriga statsråd. Lag (2010:1408).

Detta är klippt ur Regeringsformen 74 och torde vara exakt det som Polen vill uppnå.
– – – –
Alltså är det regeringen som utnämner domare, alla kategorier. Regeringen är statsministern, som alltså utan några restriktioner tillsätter sina ministrar. Regeringen blir då statsministern.

Statsministern tillsättes av riksdagen, inte genom positivt val utan genom negativt val, alltså en statsminister kan avvisas genom majoritet för avvisning i riksdagen medan statsministern kan tillsättas genom 1(en)röst för om rösterna för avvisning inte uppnår hälften av ledamöterna. Riksdagsledamöter som avstår från att rösta anses då rösta för statsministern.

Talmannen kommer av praxis från riksdagens största parti (alltså så kallad praxis. Författningen säger att riksdagen skall välja sin talman inom sig utan hänsyn till partitillhörighet). Det är idag inte otroligt att SD blir största parti och vi har då Jimmy Åkesson som statsminister och den som sedan kan välja domare. Andra högra statstjänstemän kan Åkesson utan riksdagens hörande avskeda och ersätta med sina egna favoriter.

RF 74:s allvarligaste innehåll är att statschefens befogenheter tagits bort och överlämnats till en partipolitisk ordförande. Långt ifrån demokratins väsen, men godkänt av den samlade borgerligheten. Allt dolt bakom den bedrägliga devisen att all makt utgår från folket.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad bryr vi oss om Polens affärer?

 1. Fnatte skriver:

  Men, kan regeringen avsätta domare i Sverige? Det verkar vara det som kan bli möjligt i Polen.

  Gilla

 2. 1147kjellen skriver:

  Lagen säger:
  Ordinarie domares rättsställning

  7 § Den som har utnämnts till ordinarie domare får skiljas från anställningen endast om
  1. han eller hon genom brott eller grovt eller upprepat åsidosättande av skyldigheterna i anställningen har visat sig uppenbart olämplig att inneha anställningen, eller
  2. han eller hon har uppnått gällande pensionsålder eller enligt lag är skyldig att avgå på grund av varaktig förlust av arbetsförmågan.

  Om det krävs av organisatoriska skäl, får den som har utnämnts till ordinarie domare förflyttas till en annan jämställd domaranställning. Lag (2010:1408).

  DEt är oklart för mig vem som kan skilja domaren från sin anställning, men eftersom domaren utn-mns av regeringen så kanske det är så att regeringen också kan skilja en domare från sin anställning. Varför annars ha en sådan bestämelse som att domaren skall vara uppenbart olämplig. Tycks möjliggöra godtycke.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s