Delseger?

På 60-talet försökte en del värvare från de borgerliga att få mig till medlem. Mitt standardsvar var att jag skulle gynna det parti som ville: ”Republikens införande, Kyrkans skiljande från staten och Jordbruksregleringens avskaffande”. Tystnad från värvaren, sedan frågan om jag menade allvar. Det gör jag fortfarande.

Kyrkan har ”formellt” skiljts från staten. Och idag visar Rapport, att allt fler bönder slutar odla sockerbeta. När Napoleon införde ‘kontinentalblockaden’ kunde Sverige och kontinenten inte importera rörsocker längre. Adeln tvingade då Napoleon att införa subventioner för betodling. I detta ingick också Sverige. I två hundra år har adeln levt gott på dessa subventioner som nu tydligen håller på att trappas ner. Jag tar det som en delseger.

Vad beträffar Republikens införande så har det en tunn med ändå förbindelse med Kyrkans skiljande från staten. Hur kan vi (=alla röstberättigade i Sverige) kalla innehavaren av Sveriges Tron för statschef när innehavaren enligt Successionsordningen skall bekänna sig till den kristna tron enligt Augsburgska trosbekännelsen?

Varför skall Sverige ha sina egna definitioner på så mycket. Varför kan vi inte acceptera FN:s definition av demokrati?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s