Tänk…. Tänk en gång till.

När du tänker så händer något inne i ditt huvud. Ingen vet vad du tänker. Ingen kan veta vad du tänker om du inte själv talar om det. Kalla detta för Tankefrihet.

Det finns många vinklar på Tankefriheten. En som sällan tas upp är den politiska. Men den finns i alla samhällen. Och den finns i med en obekymrad frihet och den finns med stränga begränsningar. Du kan kanske inte välja ditt samhälle – det är det faktiskt få som kan. Men du kan i alla hemlighet tycka vad du vill om samhället du lever i.

Så….. vilket samhälle föredrar du?

Ett som ger dig en absolut tankefrihet. Du behöver aldrig tala om vad du tänker. Skulle du göra det så kan staten aldrig straffa dig för det. Om du i alla fall talar om vad du tänker så måste du vara beredd att försvara dina tankar eller erkänna att du bör ändra dina uppfattningar.

Eller ett som vill styra din tankeverksamhet. Vanligast är religionen, att det finns en makt som ställer villkor och absoluta regler för vad som är rätt och fel, vad som är ont och gott. Eller det finns ideologier som fördömer vissa former av tänkandet och rekommenderar andra former för tänkande. Det finns ideologier som skaffat sig makt att spana ut vad du tänker och som kan straffa dig om du tänker eller har tänkt fel tankar.

Tankefrihet leder till Yttrandefrihet. Absolut tankefrihet kräver absolut yttrandefrihet. Kan du stå ut med det?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s