RUT och ROT och verkligheten.

Tänk dig någon som på hederligt arbete tjänar 1000 kronor. Kommunen tar 30 procent och arbetsgivaren måste betala 30 procent- Det blir 600 kronor till det allmänna och 700 kronor till den som gjorde jobbet.

Vad innebär principen för RUT och ROT? Jo att staten betalar beställaren av RUT 50/30RUT och ROT procent av arbetskostnaden. Men utföraren betalar full skatt och arbetsgivaravgift. Om nu utföraren betalar just 1000 kronor i lön till den som gör jobbet så tar det allmänna 600 kronor. För RUT blir återbetalningen 500 kronor och för ROT blir återbetalningen 300 kronor. Det allmänna behåller alltså 100 kronor på RUT och 300 kronor på ROT. Detta kallar vänstern för subvention.

RUT och ROT betyder att den svarta arbetsmarknaden nästan upphört inom dessa sektorer. Detta har socialt betytt mycket för den arbetskraft som tidigare var hänvisad till den svarta marknaden. Varför har detta skett? Jo därför att staten äntligen fattat att skatten på tjänster som betalas med beskattade medel, utan avdragsrätt, är på tok för hög.

Nu är det så, att allt som en löntagare konsumeras betalas med beskattade medel. Det gäller nu bara att få staten att begripa, att det som gäller för RUT och ROT också gäller för all konsumtion.

Är dagens skattesystem i Sverige det bästa som finns. Då och då får vi höra att skatteuttaget i Sverige är det högsta i världen. Hur kan andra länder klara sig? När kommer något parti med ett förslag till ett (för Sverige) helt nytt system. Plattskatt?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s