Rädd för Regeringsformen?

Varför är alla så rädda för att följa de regler som Regeringsformen ger vid komplicerade situationer. Den är ju faktiskt lag.

Journalister på TV var på bettet idag om en misstroendeförklaring mot Magdalena Andersson.

För det första har ingen föreslagit en misstroendeförklaring. För det andra är detta inget kaos utan en förutsedd händelse. Skulle riksdagen förklara att den saknar förtroende för Magdalena Andersson så skall talmannen entlediga henne och Statsministern utnämner en annan person till finansministerposten. Så var den saken ur världen.

Som jag uppfattat läget så har Alliansen förklarat sig stå bakom en motion från Liberalerna att alla skattehöjningar som föreslagits till höstbudgeten skall tas bort. SD har förklarat sig beredd att rösta för motionen.

Om så sker, kan Statsministern ta bort alla skattehöjningar ur höstbudgeten, och inget mer händer. Eller så kan han inbjuda till förhandlingar med oppositionen och enas om ett nytt förslag. Eller så kan statsministern nonchalera motionen och nonchalera ett riksdagsbeslut. Då tvingas oppositionen till misstroende mot statsministern. En regeringschef kan inte ostraffat gå emot en riksdagsmajoritet (även om det har skett tidigare.)

Riksdagen måste då med majoritet fullfölja misstroendet, och om riksdagen i detta läge sviker och inte fullföljer, så skulle det vara en förödmjukelse av riksdagen, något som inte skulle vara otroligt.

Normalt sett skulle Löfven avgå och Urban Ahlin föreslå riksdagen en ny statsministerkandidat. Tänk om han får riksdagspartiernas accept för t.ex. Anders Ygeman – ja det skulle vara en otäck händelse. Normalt sett och i lugn och ro borde Ahlin föreslå Anna Kinberg Batra som blir vald och får sätta sitt förtroende på spel vid nästa riksdagsval.

Upprördhet och kaosteorier får journalistkåren ta hand om.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s