Värdighet eller Värde

Politikerveckan på Järvafältet kommer definitivt att röra sig runt begreppet ’Allas lika värde’. Det kommer att uppstå osämja kring betydelse och innebörd. I Regeringsformen 74, inledningen till §2 står ”Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. ” Här finns både ordet ’värde’ och ’värdighet’. Många uppfattar ’värde’ som något som kan mätas, vägas och beräknas. Det kan inte vara betydelsen i uttrycket ’Allas lika värde’. ’Värdighet’ måste ha en annan betydelse. ”All human beings are born free and equal in dignity and rights. ” Så inleds FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Ingen engelskspråkig skulle acceptera ”equal in values and rights”. ’Människovärde’ är inte detsamma som Human values. Jag tycker att vi skall vänja oss vid att ’dignity’ avser ’värdighet’. Det är vanligt att ’värdighet’ förknippas med en persons yrkesposition. Men det ordet är ’vördighet’ – inte ’värdighet’. Ers Högvördighet Biskopen skall vördas inte värderas.
I en kvinnopanel på Politikerveckan förekom att det fanns kvinnor som uppfattade sig som ’mindre värda’. Men det syftade inte på något mätbart värde i pengar eller plikter. Närmast torde begreppet betyda ’mindre värdiga’ kopplat till deras egenskap av människa och person.
Varför använda begrepp som ger missuppfattningar. Vem anser att Hitler och Nelson Mandela hade samma värde. Däremot var de båda människor och begåvade med mänsklig värdighet. Det tar en stunds funderande för att få grepp om skillnaden mellan lika i värde och lika i värdighet och rättigheter.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s