Regeringsformen i Gomorron Världen

I Gomorron Världen, söndagen den 11 juni, kom för en gångs skulle samtalet in på författningsfrågor. Samtalet kom i princip att röra sig om maktdelningsprincipen, från Elisabet Sandlunds och Amanda Sokolnitskys sida om ett oberoende rättsväsende och ett Domstolsverk styrt av domare. Olle Abrahamsson hade en annan uppfattning och drog i stället fram risken för ett auktoritärt styre. Detta är en vanlig vänstersynpunkt och det är därför märkligt att vår Regeringsform 74 möjliggör just detta. Statschefsämbetet är avskaffat och ligger i stället på regeringschef, talman och i viss mån riksdagen. Genom att ta bort statschefsämbetet och ge regeringschefen utnämningsmakten så kan regeringschefen fritt utnämna justitieminister och generaldirektör för domstolsverket. Detta är vad maktdelningsprincipen vill förhindra. Men värst är att Regeringschefen med statschefsbefogenheter kan återväljas hur många gånger som helst. Alla parlamentariska demokratier skiljer på statschef och regeringschef. Statschefen har alltid i förväg bestämda mandatperioder, vanligtvis 8/10 år. Statschefen har i författningen fastställda befogenheter. Regeringschefen tillsättes genom allmänna val och kan återväljas så länge väljarkåren vill.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s