Leve Sverige och det svenska språket

Dan Korn skriver i GP en krönika till den 6 juni 2017. Jag uppskattade texten och den gav mig ny syn på en hel del. Resultatet blev att jag slutar att skriva på engelska. Dan Korn säger, att nationalstaten Sverige fick en lätt start genom att 1809 få ett språk, svenskan, i hela riket. Att ansluta sig till språket, att lära sig svenska, är inträdesbiljetten till den svenska nationen. ”patriotism, trofasthet, lydnad, mod och sympati” använder Dan Korn för att beskriva den känsla hos oss alla som ger oss samhörighet. Denna känsla är fri från partipolitik och använd med förnuft blir den grunden i nationen Sverige.

Mordet på Gustaf III, spelet om makten, Finland förlorat. Vasa-ätten försvinner från Tronen och en fransk marskalk, Jean Baptiste Bernadotte, får Tronen och Sverige blir ett helt nytt Sverige. Antagandet av 1809 års konstitution den 6 juni blir därför en bra anledning till att fira en nationaldag.

En nation är en förutsättning för demokrati. En nation är förutsättningen för att samarbeta med resten av världen, att träffa internationella avtal. EU och FN bygger på nationer. Globalisering sker genom samarbete mellan nationer. Nationer kan vara diktaturer eller demokratier. Demokratiska nationer lär aldrig ha gått i krig mot varandra. Demokratiska nationer har däremot flera gånger räddat världen från krigiska diktaturer. (I dagarna kan det vara på sin plats att komma ihåg USA, som många gånger har räddat världen från totalitära stater.)

Så låt den fredliga patriotismen bli grund för en fredlig nationalstat och detta att upplevas varje år den 6 juni.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s