Mauricio Rojas

Ursprungligen från Chile. Deltog i Axess TV:s symposium om kapitalism. Gav en bild av grunden för svensk ekonomi och förklarade varför svensk ekonomi är unik i världen.

I botten ligger det svenska bondesamhället.  Bönder var ägare av sin mark och bönderna vara många. Lantarbetarna var aldrig ett revolutionsälskande proletariat. Administrationen av samhället, visserligen hierarkisk, var effektivt och accepterad av samhället.  Befolkningen var enhetlig.

1700-talet förde med sig tankar om frihet. Den politiska liberalismen föddes.  Sverige tog till sig liberalismen särskilt genom finansminister Gripenstedt och 1866 fick Sverige fri marknadsekonomi.  Detta var början till en fredlig revolution i Sverige – visserligen retoriskt bekämpad av Marxismen som i Sverige blev socialdemokrati. Socialdemokrati är ett beundransvärt ord. Betydelsen blev att Socialdemokrati är socialism till retoriken men liberalism till praktiken.

Tack vare bönderna har svenskarna haft och har respekt för äganderätten.  Äganderätten till mark och fast egendom är djupt rotad. Arbetarrörelsen har påverkats av internationella rörelser och med Socialdemokratin har den lyckats kollektivisera och förstatliga viktiga delar av samhället.  Mycket händer just nu om politiskt ägande, av statsföretag, försäkringsväsende, skola, vård och omsorg.

Är det inte tid för att liberalismen i uttrycket för fri marknadsekonomi borde komma tillbaka genom de borgerligas, och för all del Sverigedemokraternas, klara och tydliga bekännelse av den fria marknadsekonomins överlägsenhet att skapa välstånd och välfärd i samhället?

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s