Låglönejobb

Professor Hasslers artikel (Svd 23 april) genomsyras av uppfattningen att arbete för personer med låga kvalifikationer kan lösas genom att använda den svenska modellen.

Låglönearbeten finns det gott om och fackföreningar behöver inte frukta att en tillströmning av en ny kategori på arbetsmarknaden skulle hota lönesättningen för andra.  Jag tror att alla på den svenska arbetsmarknaden skulle hitta låglönejobb om de bara fick tänka lugnt och fritt en liten stund.  Tar du eller kanske professor Hassler en kopp kaffe under arbetsdagen.  Hur går det till.  Ni reser er från er stol, stänger av telefonen, går till fikarummet, får samtidigt en möjlighet att byta några tankar med kollegor. Denna stund vill ni inte undvara.  Försök. Jag har upplevt den tiden då kaffevagnen gick genom kontoret. Alla visste att kaffevagnen kom och rättade snart in kaffetarmen efter detta. Skulle det komma någon, som inte kan svenska, som inte har någon specifik utbildning, som less till förtvivlan på ett flyktingboende, körande med kaffevagnen fram till ditt skrivbord. ”Hej”, ”Hur mår du”, ”Var kommer du ifrån”, ”Har du té också” så  kommer du att få svar  på svenska redan efter tredje dagen.

Det är omöjligt att först föra förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter om detta. Alla byråkratiska villkor för att någon skall få göra något kommer att ta upp tiden och sluta med att ingen kan komma överens. Den som skjuter kaffevagnen är totalt likgiltig för detta och vill 1) ha något att göra 2) ha något betalt 3) hopp om att kunna få något bättre lönat med tiden. Ingen som helst lönekonkurrens med någon på hela kontoret. Den personalchef som kom och sa, att vi har fått en uppskattad ny medarbetare som serverar kaffe och té till oss alla har gjort mig medveten om att det finns en allt för hög lönenivå här, så jag vill inleda förhandlingar om en generellt sänkt lön för alla tidigare anställda.  Den personalchefen skulle betraktas som sjuk och i behov av vård.  Men är det detta facket tänker sig?

Tvärtom kommer många att se att tack vare kaffevagnen har arbetet med de väsentliga frågorna fått bättre tid och bättre koncentration. Du gör helt enkelt ett bättre jobb och framför detta till personalchefen – som svarar att – ja, det märks i hela kontoret att jobbet flyter bättre nu, och det finns fog för att höja lönerna här.  Märkligt nog är det några som tycks ha fått en ny vän också som de börjat umgås med.

Men skulle detta vara en unik händelse?  Inte alls.  Överallt utför många sysslor som de innerst inne tänker att detta borde kunna göras av någon annan bättre än av mig. Vanligast är detta hos småföretagarna där ägaren/chefen oftast är den som får ta de jobben.  Men en del saker kanske bara tar en halvtimma om dagen. Andra kan ta hela dagen och kanske bli mer än en vanlig arbetsdag. Att det är arbeten som nu görs av någon som är långt överkvalificerad är det viktigaste.  Alltså kan någon anställas för en timme – men skaffa sig jobb på många fler platser.  Det viktiga är att arbetsmoment som inte kräver kvalifikationer skall avlastas dem som har kvalifikationer.  Och det viktiga är att komma ifrån uppfattningen att detta är att utnyttja andra människor, detta att ge korta arbetstider och låg lön. Det är inte att utnyttja, det är att ge en medmänniska en ny chans i livet.

Viktigare ändå är att inte blanda in fack och professorer. Ibland kanske inte ens skatteverket är inblandat. Där kan Migrationsverket komma in i bilden genom att tala om för den kategori lågutbildade som de träffar, tala om att när de kommer överens med någon om arbete se till att minst arbetsgivaravgift betalas för det kommer att gynna dem i nästa steg i deras karriär. Den grupp okvalificerade som inte är flyktingar bör veta detta genom sin skolgång och genom media.

Denna grupp arbetare är inte lämpliga som medlemmar i ett fack – deras löner ger dem inte möjlighet att betala avgiften.  Men, efter kort tid så återkommer dessa personer i andra sammanhang och då kan de bli ett bra tillskott till fack som ägnar sig åt sina medlemmar på ett bra sätt.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Låglönejobb

  1. Fnatte skriver:

    Finns det någon lag om lönenivå i Sverige idag?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s