Nullum crimen sine lege.

Hur kunde romarna för mer än 2000 år sedan formulera denna mening.
Inget brott utan lag – alltså brottsligheten uppkommer genom lagstiftning.

Polisen förklarar i dagens TV att de ser stora svårigheter med utvisning av kanske upp till 80000 individer. Dels svårigheten i sig att hitta individerna, dels svårigheten med pressen som kommer att hitta ömmande fall och beskylla polisen för brutalitet och hänsynslöshet.

Nå, i vad består brottet. Jo, att inte kvalificera sig för asyl enligt gällande asylkriterium. Asyl medför rätt att omedelbart få uppehållstillstånd i Sverige och del i samma välfärd som tillkommer svenska medborgare.

Brottet består alltså i att inte kvalificera sig för asyl. Ingen svensk medborgare eller för den delen EU-medborgare kan kvalificera sig för asyl. Brottet består vidare i att inte erhålla alla social rättigheter som tillkommer svenska medborgare. Alltså samma som gäller för alla utlänningar som vistas i Sverige med ett s.k. turistvisum – det är ett visum som inte kräver ansökan eller bekräftelse – ett imaginärt uppehållstillstånd.

I dagsläget lär det finnas mer än 20000 individer som lever i Sverige utan asyl eller uppehållstillstånd. Ändock får de akutsjukvård och deras barn fri sjukvård samt rätt ill skola. Hur kan dessa 20000 försörja sig. De flesta förmodligen av svartjobb men kanske en hel del har reguljära jobb med inbetalning av skatt och arbetsgivaravgift från arbetsgivaren. Är det inte då ett brott av Skatteverket att ta emot dessa skatter?

Det måste vara en enkel reform att de som inte får asyl inte heller får några bidrag eller förmåner. Men de blir inte utvisade. Däremot kan de få ett specialnummer som berättigar dem till skatteinbetalning och till att teckna försäkring för hem och bil. Via skatteinbetalningen som innehåller särskild skatt till landsting/region får de också rätt till sjukvård. Däremot måste de själva betala kostnaden för barnens undervisning, eller hur?

Så egentligen består brottet att dessa individer saknar personnummer. Den som hindrar dem att få personnummer är vi.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nullum crimen sine lege.

  1. Fnatte skriver:

    Alltså, färre lagar ger färre brott.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s