Problemet med demokrati 3

Det är inte lätt detta.  Jag hävdar med bestämdhet, att demokrati är ett styrelseskick, och jag förvånar mig över att så få håller med.  Inte ens Sveriges främsta institution för demokrati, Sveriges Riksdag, håller med mig.  Sveriges Riksdags informationsavdelning anser att demokrati är:

”Det finns många olika sorters demokrati och olika grupper tycker att ordet står för olika saker. Grundläggande är i demokrati är alla människors lika värde och rättigheter. Exempelvis likhet inför lagen och att varje röst i ett val är lika mycket värd. Mänskliga fri- och rättigheter, till exempel yttrandefrihet är också kännetecknande för en demokrati. Och att det råder fria val.”

Finns det verkligen olika sorters demokrati.  Berätta då det för folket!  Olika grupper tycker att ordet står för olika saker. Finns det någon grupp som står för att demokrati är ett styrelseskick?  Har den gruppen rätt och andra fel.  Eller har alla rätt? Är inte 1 + 1 = 2 längre?

Har maktdelningsprincipen någon betydelse för demokratin?

 

Vem bryr sig?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s