En självgjord bostadsbrist

Vi människor behöver mat, kläder och bostad för att överleva. Och det är vi människor, du och jag och alla andra människor, som måste inse att de skall skaffa sig mat, kläder och bostad för att överleva. En del av oss gillar kött, andra fisk, ytterligare några gillar grönsaker. Kläder kan variera beroende på klimatet.

I stort är det så att de flesta av oss kan finna det kött de vill ha, och den fisk de vill ha och de grönsaker de vill ha. Kläder finns i alla de varianter någon kan tänka sig och sortimenten följer både nordlig och sydlig efterfrågan. Bostäder anpassas till klimat och tradition världen över.

Det fungerar. Hur kan det fungera? Det är individers girighet och egoism som ser till att du kan finna det du behöver för att överleva.

Varför har det fungerat? Jo just därför att personer av girighet och egoism har insett vad just du är villig att betala för och sett till att det finns överkomligt och nära dig. Alldeles av sig självt har detta fungerat – som om det styrs av en osynlig hand.

Över hela världen har detta inte fungerat så bra. Där det inte fungerat är där en kraftfull och synlig hand med kärlek och solidaritet tagit över den giriga och egoistiska människans arbete.

Där det har fungerat har inget tvång från styrande eller från ideologer förekommit. Det som funnits är ett allmänt godkännande av enkla och lättförstådda regler – äganderätt skall accepteras och skyddas, avtal skall hållas och skyddas, lagstiftningen skall vara ett skydd för allmänheten och lika mycket ett skydd för den som erbjuder en tjänst eller en produkt.

Varför finns det då bostadsbrist i landet? Att bygga en bostad kräver först en planering som skall tillfredsställa myndigheternas krav på boendet. Därefter en planering av byggaren – material, arbetskraft, tid och vinst. Skatter ingår i kostnaden för material och arbetskraft. Därefter ett pris till allmänheten som står sig i konkurrensen med ett gäng egoistiska och giriga och hederliga byggare. Uppfylls detta så kommer byggaren att anpassa sin byggnation till den köpkraft som allmänheten har. Det finns alltså bostadsbrist helt enkelt för att dessa villkor inte uppfylls.

Bostad är ett oundvikligt behov. Bilen är tydligen inte det. Bilen är den som till stor del gjort bostadsbristen uthärdlig därför att du kan bo långt ifrån din arbetsplats. Bilen betalar 25% mvs, driften med bensin eller diesel betalar mycket skatt. Bilen bidrar dessutom med årlig skatt på själva bilen. Ansvaret och risk med bilen täcks av försäkringar, delvis obligatoriska genom lag. Bilarna tillverkas av privatägda företag i allmänhet, alltså av giriga och egoistiska människor som vill tjäna pengar på sina kapitalinsatser och teknikkunskaper, produktionsmetoder och marknadsföring. Det fanns bilbrist fram till 1950 tror jag, då en stark och tydlig hand talade om vem som fick äga bil och vilken sorts bil han fick äga. Det var stor brist på bilar. Volvo hade tecknat kontrakt till 4500 kronor per PV444 och dessa kontrakt såldes för 8000 kronor. Tandläkare betraktades som jourläkare och fick bil som de kunde sälja för dubbla inköpspriset. Någon insåg att detta var fel och bilregleringen avskaffades. Idag kan du köpa en bil, hyra en bil, leasa en bil alltifrån nypriser från 100.000 kronor till 2.000.000 kronor och ingen klagar över dessa giriga och egoistiska bilhandlare. Varför? Finns det ingenting som bostadsmarknaden skulle kunna lära sig? Finns det ingenting som kärleksfulla och solidariska politiker skulle kunna lära sig? Finns det ingen förespråkare för blandekonomi som kan blanda in detta i bostadsproduktionen?

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En självgjord bostadsbrist

 1. Fnatte skriver:

  Mycket bra text!
  Vad är det första politikerna skall göra för att avreglera bostadsmarknaden?

  Gilla

  • 1147kjellen skriver:

   Det första är att inse att orsaken till bostadsbristen är den förda politiken.

   När den insatsen är på plats så måste politikerna inse att hyresregleringen är den främsta orsaken och som därför måste bort omedelbart.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s