Flyktingar som tillgång.5

Gårdagens besked från Regeringen är något som Sveriges myndigheter och EU måste förhålla sig till. Säkerligen kommer Regerings förslag att få effekt och eftersom oppositionen verkar gå med på det mesta, så måste vi räkna med att Sveriges nya attityd till flyktingar blir den restriktiva.

Hur kommer flytringarna att reagera?  Några kommer att tas emot och erbjudas tillfälliga uppehållstillstånd, TUT.  Några kommer att slinka igenom myndigheternas nät.  Andra kommer att dyka upp i Sverige med hjälp av flyktingresebyråer, det som somliga kallar flyktingsmugglare. Trycket kommer att finnas kvar. Vi kan inte styra hur många som kommer att fly från elände på olika ställen i världen och hur många av dem som kommer att komma till Sverige.

Polisen säger att de flesta avvisningar inte går att genomföra. Många som fått avvisningsbeslut håller sig gömda. Sedan tidigare har det funnits en dold grupp som levt åratals i Sverige. Så kallade illegala människor.  Dessa har faktiskt lyckats försörja sig och dyker egentliga bara upp när de behöver sjukvård.  En slutsats blir, att det är möjligt att försörja sig i Sverige utanför regelverket och ändock inte leva i utanförskap.

Nu säger regeringen att den skall ställa försörjningskrav på flyktingar.  Det nuvarande kravet för försörjning är insnört i regler. Sveriges största  problem med immigranter är att ge dem möjligheterna att försörja sig själva. Bort med krav på SFI.  En del klarar sig mycket bra med bristfällig svenska, andra behöver svenska.  Låt detta bli frivilligt. En del behöver skolgång, andra inte. Det mentalt svåra blir att förändra mottagningen av immigranter från krav till möjligheter. Det verkar också vara mentalt svårt att tro att flyktingar själva kan klara sin försörjning.

Vi måste räkna med att myndigheterna får ta hand om en liten del av flyktingarna.  Samhället måste ta hand om resten.  Och samhället är inte detsamma som staten, det offentliga, myndigheterna.  Det avgörande är att organisationerna ställer upp. Svenska Kyrkan måste ställa upp för kristna flyktingar. Islamska församlingar måste ställa upp för förföljda muslimer.  Idrottsrörelsen kan göra mycket för ungdomar.  LO måste ställa upp för arbetsföra.  Röda Korset för de som har besvärligast.  Rädda Barnen för de ensamkommande barnen.  Kommunerna kan då begränsa sig till de som kommer via myndigheterna. Riksdagspartierna borde kunna göra en hel del  de också.

Det går.  Politik är att vilja.

 

 

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s