Flyktingar som tillgång.4

Mitt förslag att flyktingarna själva skulle kunna ordna sitt boende och sin anpassning till ett liv i Sverige har inte mötts med bifall. Tydligen anses det vara en nödvändighet, att Migrationsverket tar hand om flyktingar. Genom attentaten i Paris är det nu än mer nödvändigt att varje asylansökan noggrant utreds. Det tar redan nu ett år eller mer. Under tiden används faktiskt  att  flyktingarna  ‘förvaras’  i asylboende. Detta är nedbrytande. Varje flykting kostar skattebetalarna runt 9000 kronor i månaden, kanske mer.

Vad göra åt detta? Använd principerna. Jag är liberal och jag uppfattar att en liberala statens först plikt är att värna säkerheten för medborgarna till liv och till egendom. Detta skall ske genom polis och genom militärt försvar. Allt sker inom rättsstaten.

Vad har detta för konsekvenser nu. Attentaten i Paris har fört upp kampen mot terrorismen till första prioritet. Sverige kan knappast avvika från detta. Utan medialt spektakel och jakt efter försummelser så måste Sverige med Säpo i spetsen deltaga i den europeiska jakten på terrorister. Polisen i Sverige måste behandla terrorism som kriminell verksamhet – mord, hot om mord, misshandel.

Flyktingsituationen får inte komma i skuggan av jakten på terrorister. 9000 kr per asylsökande och månad måste kunna användas bättre. Asylsökande består både av den kategori som får asyl och den kategori som inte får asyl. Att hålla dessa förvarade i ett år eller mer är förödande. Gör flyktingar till en tillgång.

I dagens SvD ekonomi finns en artikel om att flyktingar lätt och snabbt skulle kunna beredas bostäder om Sverige (alltså den svenska byråkratin statlig och kommunal) kunde acceptera en lägre kvalitet, betydligt lägre kvalitet på boendet. (Vi tillåter redan nu att medborgare bor i undermåliga bostäder. Inget nytt i detta.) Och låt flyktingarna själva stå för arbetskraften. Acceptera LO:s krav och ge dem avtalsenliga löner. Staten tar ju ändock tillbaka 60 procent av lönekostnaden så ur budgetsynpunkt kan detta inte vara ett stort problem.

Den liberala demokratin måste se det aktuella problemet. Terrorismen har prioritet, det kan ingen av oss ändra på. Flyktingarna finns i landet och alla försök att stoppa flyktingströmmarna är verkningslösa. Vi borde inse det.

Den liberala demokratin måste därför prioritera polis och försvar. Därefter kommer den mänskliga uppgiften, som vi inte kan krypa undan, att klara flyktingarnas tak över huvudet och mat för dagen. Det kan vi. Sedan får resten stå tillbaka. Vad är detta, jo, skola vård och omsorg. Mer generellt uttryckt – vår byråkrati och vår förvaltning. Den skulle må bra av att mötas av krav på förbättring, den förbrukar för mycket mänskliga resurser.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Flyktingar som tillgång.4

  1. Fnatte skriver:

    Centern har föreslaget att flyktingarna skall få klara sig själva!

    Kostar flyktingarna 9000 i månaden eller 6000 om dagen!?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s