Den ”prydliga” byråkratin.2

Sverige har ett problem. Flyktingar kommer in över våra gränser. De finns där och det är omöjligt att inte ta hand om dem i den akuta situationen. Den akuta situationen är mat, tak över huvudet, kläder. Därefter kommer byråkratin in igen. Den som får uppehållstillstånd får stanna. Den som inte får uppehållstillstånd skall lämna landet.

Att få uppehållstillstånd medför att personen skall utredas och det uppges kunna ta ett år eller mer. Under tiden erbjuds asylboende. Alla flyktingarna måste asylprövas och det betyder att även de som får avslag kommer att få leva i asylboende i ett år eller mer.

Resonemanget kan fortsätta och det leder bara till fler och fler svårlösta situationer och helt enkelt omänskliga avgöranden. Därför – sluta resonemanget – i stället bryt mot alla internationella överenskommelser och nationella regelverk.

Tänk dig in i att vara flykting – från Syriens krig, från Afghanistan, Iraq, Iran, Somalia, Eritrea eller var som helst ifrån där ditt liv blir outhärdligt. Kan du tänka att du själv kräver ett välkomnande, garantier för mat, tak över huvudet och kläder. Du kan hoppas men inte kräva.

Vad händer då om svenska staten säger, att den inte arrangerar något välkomnande, inte garanterar uppehälle. Staten avvisar inte någon och så snart en flykting kan visa på egen försörjning och fast bostad och skatteinbetalning, så inträder rätt till skola vård och omsorg.

Hur skulle du själv reagera på det. Normal reaktion skulle vara att göra allt för att skaffa sig försörjning, för sig själv och för familj. Om hindren för detta blir oöverstigliga så är din situation inte sämre än när du korsade gränsen till Sverige och då är du flykting för vidare flykt till land där du kan leva.

Hur skulle du reagera i den situation du lever i nu? En normal reaktion skulle vara att inse, att stat och kommun inte orkar med att ta hand alla flyktingar. Du skulle inte tolerera att se människor i uppenbar nöd. Du skulle vädja till Röda Korset, till Rädda Barnen, till alla religiösa församlingar att ta hand om sina trosfränder, du skulle vädja till stat, kommun och LO att inte kriminalisera flyktingar som gör allt för att försörja sig på alla upptänkliga sätt. Du skulle vädja till polisen att få tag i alla kriminella element som kan finnas bland flyktingarna. Du skulle stötta alla spontana organisationer bland medborgarna för att ta hand om och hjälpa flyktingarna till försörjning. Du skulle inte acceptera kommuner och landsting som sa att vi kan inte använda oss av en professor i fysik och kemi som lärare om denne inte gått igenom utbildning i pedagogik, eller hjärtkirurger som inte kan styrka sin kompetens. Det vill säga alla dem som fastnar i en grym byråkrati.

Om du nu säger, att detta är barnsliga fantasier – ja, vad då. Fortsätt då med detta evinnerliga tjat om att vi inte kan ta emot folk som vi inte heller kan bli av med. Den situationen kan bara lösas med en otroligt stor statlig och kommunal organisation, med fasta regler och utan undantag, som kommer att ge varje dags TV-sändningar och hela media ständigt fylld med klagomål.

Många människor tror inte att folk frivilligt kan göra något. De slipper. Flyktingarna själva blir dom som kommer att göra mest.

Kommer detta att medföra att vår svenska etnicitet luckras upp, att svenskheten försvagas. Jag hoppas det. De som flyr från Damaskus , världens äldsta stad, från folk som har rötter i all den civilisation vi nu lever i och kallar västerländsk. Det skulle vara fantastiskt om denna lilla spillra av folk skulle kunna luckra upp svensk etnicitet och lyfta upp svenskheten till nya humanistiska och kulturella höjder.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den ”prydliga” byråkratin.2

 1. Fnatte skriver:

  Vad är budskapet? Skall flyktingarna klara sig själva? Hur minskar vi byråkratin?

  Gilla

  • 1147kjellen skriver:

   Ja flyktingarna kan klara sig själva. Insatser från myndigheterna tar bort flyktingarnas egen initiativkraft och leder in alla i en och samma behandling. Asylboende, både för de som har rätt till asyl och de som hoppas på det hålls i overksamhet i ett år eller mer. Initiativkraften måste behållas hos flyktingarna och hjälpen skall komma från frivilliga insatser. Det kommer att finnas problem med individer och då skall myndigheterna stå till tjänst, men dessa problem får inte påstås vara generella. Byråkratin kommer att minska genom att ingripande från myndigheter minimeras. Asylprövningen kan ske utan att den asylsökande hålls på ett asylboende.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s