Den prydliga byråkratin

Hur står det till med traditionen från Axel Oxenstierna. Den svenska ämbetsmannakåren har alltid hyllats som den kompetenta, lojala och med stor integritet.

Med Regeringsformen 74 upphörde Kungens utnämningsmakt och övergick till en av statsministern kontrollerad process. Enligt paragraferna gäller fortfarande att alla utnämningar skall fästa avseende vid förtjänst och skicklighet. Men det är fortfarande den partipolitiske statsministern som har avgörandet hur förtjänst och skicklighet skall bedömas. Kan trogen tjänst inom regering och riksdag, eller inom partiorganisationen, väga tungt?

Media förser medborgarna ständigt med rapporter om förvaltningens brister. Migrationsverket har tidigare fått utstå mycket kritik. I dag är kritiken inte längre hård. Det beror inte på Migrationsverket utan på dagsläget. Polisen får ständigt snubbor och ursäkten är alltid densamma, nämligen brist på resurser. Nyligen tillfördes polisen 3000 nya tjänster. Ändå sjönk antalet poliser i yttre tjänst. Domstolarna plågas av en tyst kritik. Att nämndemän som nomineras av riksdagspartierna uppfattar sig själva som företrädare för sina partiet är inte skäl nog för att införa ett nytt system. UD och Sida som hanterar biståndspolitiken har under lång tid kritiserats men fortsätter ändock med tvivelaktig uppföljning av tvivelaktiga projekt. Sjukvården skildras som den bästa i världen och samtidigt som en organisation med svåra problem. Media matar oss med obegripligheter om stafettläkare som kostar orimliga summor. Försvaret för att betala dessa summor är att regionerna är bundna av avtal med reglerade löner för fasta tjänster och därför inte har pengar till att höja löner till personalen. Skolan är trots 8 års Alliansregering med grundläggande reformer ett kaos. Vården kännetecknas av att de gamla inte får den vård de behöver, ofta beroende på att privata entreprenörer dränerar den statliga och kommunala verksamheten på pengar. Militären ville sätta upp tält som nödbostäder under den kommande vintern för frusna flyktingar. På egen mark. Berörda myndigheter beräknar kunna bevilja bygglov inom kort men därefter skall bygglovet föreläggas grannar och andra intressenter för ett eventuellt överklagande.

En del kritik riktas mot försvaret som enligt uppgifter från generalerna inte skulle kunna stå emot ett anfall från Ryssland mer än en vecka. Detta har förorsakat röster att Sverige skall ansluta sig till NATO. Försvarsministern förklarar då att Sverige sedan länge haft ett djupt samarbete med NATO, har deltagit och deltar med trupp i NATO-insatser runt hela världen. Sverige har administrativt de djupaste och kompletta förbindelser med NATO, deltar i deras övningar och har avtal om baser i händelse av krig. Däremot är ett medlemskap NATO helt uteslutet. Jag tror det är många med mig som inte accepterar resonemanget.

Är det media, alltså journalisterna, som bedriver en orättvis kamp mot ämbetsmannakåren, eller befinner sig svensk förvaltning i en konkret kris.
Kan riksdag och kommunfullmäktige ha någon andel i detta? Kan de politiska partierna ha något ansvar. Skall det verkligen vara så att väljarna, den enskild medborgaren är den som har ansvaret? Nej det ansvaret orkar jag inte ta, Sverige är i alla fall mycket bättre än USA. Eller?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s