Flyktingar som tillgång. 3

Från flera håll säger man att den flyktingström som nu kommer till Sverige och som måste tas om hand motsvarar att Sverige byggde upp ett Umeå och ett Halmstad om året. Det betyder, att kostnaden finns oavsett hur den kommer att användas.

I ett TV-inslag nyligen visades ett flyktingläger i Libanon med 20.000 invånare – med skolor och annan samhällsservice. Detta var i UNHCR:s regi. Skulle inte UNHCR kunna vara beredda att stötta anläggningen av nya städer här? Inte med pengar utan med sina erfarenheter.

Nya städer borde kunna hanteras av flyktingar själva. Det finns säkert arkitekter bland dem, det finns läkare, det finns lärare, det finns alla yrkeskategorier. Svensk byråkrati får visa vad den kan – på nolltid ta fram mark, anlägga VA, bygga nya reningsverk. Näringslivet ställer upp med kapacitet och arbetstillfällen för monteringsfärdigt.

Det finns oanade krafter bland flyktingarna. Ge dem chansen. Låt dem starta egna vårdcentraler med egna läkare på deras eget språk. Låt deras lärare och akademiker erbjuda svenskar intensivundervisning i arabiska och i arabisk realia. Gynna allt som kan göra flyktingarna självförsörjande.

Sluta integrera. Acceptera. Om några skall integreras så är det vi själva.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s