Flyktingar som tillgång: 2

Detta skrev jag den 28 oktober:

I sin ledare den 28 oktober i SvD tar Per Gudmundsson upp jämförelsen mellan antalet beräknade asylsökande och städer av ungefär samma storlek. Det ger en idé om vilka investeringar som på ett eller annat sätt behövs. Men Gudmundsson anser inte att vi kan vänta oss ett nytt Uppsala eller Halmstad.

Varför inte. Om Sverige inte klarar att planera, har lust att göra något, och delvis finansiera, så väntar oss ett par utanförskapssamhällen varje månad.

Nu har det ju faktiskt hänt en klar omsvängning i flyktingdebatten. Det skrivs och rapporteras om att där stat och kommun inte orkar med finns ett positivt intresse från medborgarna. Litet och oorganiserat visserligen. Det är inte de väsentliga utan det väsentliga är att det finns en kreativ opinion.

Vad jag saknar i debatten är en inställning att det faktiskt är invandrarna som skall göra det. Invandrarna har att välja mellan årslång väntan på att byråkrater skall meddela att de får arbeta och gå i skolan och får sjukvård. Eller att samarbeta nu genom att starta arbetstillfällen – alla har ju försörjt sig själva tidigare.

Vi har ju kommuner som nu klagar på att ungdomen flyttar till arbetstillfällen i storstäder. Skulle inte dessa kommuner med öpnna armar välkomna frivillga investeringar genomförda av invandrare. Det kan bli språksvårigheter men det är faktiskt ömsesidigt. Om vi inte förstår arabiska och invandrarna inte förstår svenska så har vi alltid möjligheten att prata engelska.

Är detta en utopi? Är det en orealistisk dröm? Ok för det. Men ge oss chansen att i alla fall misslyckas.

 

I dag den 2 november visar Rapport bilder från ett flyktingläger i Jordanien.  Antalet invånare cirka 20.000.  Där fanns sjukvård, skolor och säkert mycket mer.  Kanske ett helt syriskt samhälle.  Detta är inte utopier. Så låt oss bilda ‘flyktingkommuner’ här och nu. Samla flyktingar med liknande bakgrund.  Låt dem själva sköta tak över huvudet och mat för dagen.  Sedan skolor för barnen och jobb för de vuxna.  Kan UNHCR bygga samhällen för 20000 så kan väl vi bygga samhällen för 2000 – 5000 personer (eller kanske fler?)

 

Vem börjar?

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s