Den 23 augusti skrev jag följande här på bloggen:

Vad är viktigast?  Att tycka att demokrati är  något som skall gälla alla och som alla skall känna att de är en del av?

Eller är det viktigaste att demokrati är ett sätt att leda och styra en nation?

För mig är styrelseskicket det viktigaste.  Inte bara det . Allt annat om demokrati är bara snack.

Och idag har det varit ett massivt program i SVT Forum om demokrati inför församlade lärare.   Som vanligt råder en uppfattning om att demokrati är så mycket och att demokrati är en attityd. Språkligt använder programmet ‘svensk demokrati’. En deltagare använde det korrekta ‘Demokrati i Sverige’.  Socialdemokraterna talar om ‘social demokrati’ men nekar att tala om på vad sätt social demokrati skiljer sig från demokrati.  Och nu kan jag ställa frågan om på vad sätt skiljer sig svensk demokrati från annan demokrati.  Jag tror inte att de som kallat demokratin för svensk demokrati gör det för att markera att vi skiljer oss från dansk och norsk eftersom Danmark och Norge har konstitutionell monarki.

Jag tror, att de som talar om svensk demokrati och social demokrati inte gör det i likhet med ekonomisk demokrati. De gör det kanske för att demokrati är ett så positivt ord att de vill klistra andra förhållanden till det ordet. Det kan vara jämställdhet, klimatpolitik, ja, politik rent generellt – i saknad av konkreta uttryck för det som de vill säga.

 

Demokrati är inte politik, det är ett styrelseskick.  Styrelseskick kan finnas många men endast ett av dem är demokrati och demokrati kännetecknas av klara och begripliga regler som inte får sättas åt sidan.  Vi borde mejsla ut en definition av demokrati som varje elev skall kunna utantill innan hen lämnar grundskolan.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s