Avtal Överenskommelse Kompromiss

Maria Ludvigsson skriver i sin ledare i SvD den 24 oktober att en kompromiss betyder per definition att ingen blir nöjd.

Det stämmer inte. Vi har Torekovkompromissen, den viktigaste av alla kompromisser eftersom den reglerar det svenska statsskicket. Det finns inget protokoll och den muntliga traditionen återspeglas inte i Regeringsformen. Ingen vet vad Torekovkompromissen gick ut på men alla är nöjda.

Nu har vi fått två överenskommelser.  Den ena handlade om hanteringen av budget i riksdagen.  Den andra handlade om flyktingpolitiken.  Denna överenskommelse kan också kallas en kompromiss eftersom både socialdemokraterna och representanter för Alliansen bekräftar att det varit ett givande och tagande.

Ingen av dessa överenskommelser har hittills bekräftats genom beslut i riksdagen med protokoll. Decemberöverenskommelsen sprack genom att en part inte tyckte om den.  Det räckte.  Om inte flyktingöverenskommelsen bekräftas med beslut i riksdagen med åtföljande protokoll så kan den överenskommelsen lika lätt upphöra.

Ingen nämner begreppet avtal tillsammans med dessa kompromisser och överenskommelser.  Ett avtal skall vara ingånget mellan fria individer, utan tvång, till ömsesidig nytta. Ett avtal upphör att gälla endast när parterna utan tvång kommit överens om detta. Styrkan i ett avtal är att ingen part har gått med på något mot sin vilja. Innan avtalet bekräftas kan parterna ha skilda uppfattningar i mycket men när avtalet bekräftas så har parterna genom argumentation fått förståelse för varandras argument och accepterat dem.  Om parterna inte kan acceptera varandras argument skall inget avtal träffas. Detta är det fina med avtal. Det är insikten att det inte är nödvändigt att vara eniga. Blir det inget avtal måste parterna fortsätta var och en enligt sin egen uppfattning.

I en demokrati  är problemet med nödvändiga beslut löst genom offentlig debatt och majoritetsbeslut.  Sverige har nu det senaste året sett exempel på hur majoritetsbeslut ersatts av etablissemangets fiffel.  Detta beror på tron att kompromisser är bra. Kompromisser är per definition att acceptera en dålig lösning på ett problem.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s