Utanförskap och Innanförskap

I Ring P1 kom en röst som undrade varför gröna ärtor med svenskt ursprung packas i Ungern. Företeelsen ger anledning till eftertanke. Förklaringen är att det är billigare att skicka livsmedel till andra länder för hantering.

Varför kan inte hanteringen ske i Sverige? Det är en fråga om utanförskap och innanförskap. Här i landet diskuteras livligt vad vi skall göra med alla dem som befinner sig i utanförskapet. Statistik visar på orsakerna. De i utanförskap skall utbildas för att uppnå kompetens, alltså att göra dem i anställningsbara. Eller säg att de i utanförskapet skall kvalificera sig för upptas bland alla dem i innanförskapet.

Kraven för att tas upp i innanförskapet är alltså att ha minst goda betyg från grundskolan, att ha kvalifikationer för ett yrke och att ha anställning med villkor enligt kollektivavtal.

Villkoren för att stanna i utanförskapet är att försörja sig antingen på sina föräldrar eller av socialbidrag. Socialbidragen torde vara otillräckliga för att klara sin egen försörjning. Troligtvis finns hjälp av svartarbete och kanske också kriminalitet i olika former. Det kan finnas situationer för dem i utanförskapet att de finner det vara mer förmånligt att stanna där än att söka inträde i innanförskapet.

Går det att ändra på detta? De i utanförskapet har tillgång till fri grundskola, fri vidareutbildning på gymnasienivå och studielån för högre studier. Om möjligheter är det viktigaste så finns dessa möjligheter och därför kan kraven på goda kunskaper strykas. Stryk kraven för kvalifikationer för ett yrke för det finns många arbeten som inte kräver kvalifikationer. Stryk alla krav på arbetets villkor utom ett. Betalning av skatt.

Här finns två parter, nej tre, den i utanförskap, näringslivet och staten.
Den i utanförskap måste uppmuntras att göra rätt för sig. Uppmuntran att följa de enklaste moralreglerna: Du skall inte döda, Du skall inte ljuga, Du skall hålla ingångna avtal.

Näringslivet skall också göra rätt för sig. Att anställa någon tillfälligt eller permanent skall alltid vara en hederlig anställning utan att utnyttja en eventuell nödsituation. Näringslivet måste bygga upp ett förtroende. Näringslivet är hederliga människor som vill andras väl, som följer lagar och som betalar sin skatt som alla andra. De enkla moralreglerna gäller också för näringslivet.

Staten måste inse att skatten på arbete måste förändras. Myndigheterna måste inse, att 20 procent kommunalskatt, 10 procent till landsting/region, eventuell statsskatt, arbetsgivaravgift på runt 30 procent skapar sammanlagt en lönekostnad som gör att steget från ingen anställd till en är mycket dyrt och riskfyllt. Staten måste lära sig att den är en rättsstat och inte en normstat.

Invändningarna mot detta är att de i utanförskapet inte är de ambitiösa änglar jag skissar utan ibland dem finns arbetslösa, invandrare, sjuka, fattiga, lata och kriminella. Ja givetvis är det så och här kommer samhället in, genom samhällets medborgare, genom kommun och landsting och genom olika organisationer som alla vill allas väl och därför med kärlek tar hand om alla dem som inte klarar av kraven på utanförskap och innanförskap.

Samhället måste lära sig att ta avstånd från uppfattningar att de i utanförskap är lata och halvkriminella ungdomar. Samhället får inte klassa arbetsgivare som kriminella som endast ser till sitt eget bästa. Samhället måste lära sig inse, att det är näringslivet som är motorn i allt välstånd. Staten måste lära sig att behandla alla individer värdigt. Att vara lika enligt lagen betyder också att vara lika i rättigheter och skyldigheter.

Kanske ligger lösningen i att packa gröna ärtor nära den plats ärtorna odlas. Den nationalekonom som vill vara nyttig för sitt samhälle kan gå igenom alla kostnadsposter från plantering till matsmältning och se vilka kostnader som förorsakas av oss själva. H C Andersens saga om prinsessan på ärten kanske kan upptäckas som en sanningssägare. Tänk om vi allesammans har något att lära.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Utanförskap och Innanförskap

  1. Fernando skriver:

    Imponerande bra text.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s