Nato

Centern vill ha Sverige in i Nato. Nu fattas bara KD så har Alliansen en gemensam vilja. Men Socialdemokraterna släpar efter. Varför?

Efter 2:a världskriget ville Socialdemokraterna få till stånd ett nordiskt försvarssamarbete. Men det ville inte Norge och Danmark. Båda hade varit ockuperade under kriget och kände ett starkt samband med Västeuropa. Kanske var det till och med så att de allierade inte ville ha Sverige med. Sveriges ställning under kriget var ofta kritiserat. Sverige berömde sig själv för att ha hållit sig utanför kriget och förstörelse. Det berömmet var Sverige ensamt om.

Från det att Nato bildades fram till idag har Sverige haft ett nära samarbete med Nato. Kanske mer intensivt de allra sista åren. Det var Socialdemokraternas förtjänst. Samtidigt stöttade Socialdemokraterna motståndet att bli medlemmar, det var kärnvapen, det var det usla USA, det talades om krigshetsare. Detta var bara utåt. När berättas historien om Sveriges verkliga förbindelser med NATO.

Idag är argumenten mot medlemskap att det skulle försämra säkerhetsläget. Om det är ett bärande argument så skulle väl detta gälla alla medlemmar. Då skulle väl Estland, Lettland och Litauen, och varför inte Polen och Ungern också försämra säkerhetsläget.

Sverige är inte neutralt i bemärkelsen internationellt engagemang. Sverige står för fred och frihet. Sverige är inte alliansfritt. Vi kan omöjligt i en kris ställa oss på Rysslands sida i en konflikt med Baltstaterna.

Att koppla ihop ett medlemskap med Finlands ställningstagande är hyckleri. Finland har en särskild historia i hur hantera Sovjet och i hur hantera Ryssland och det kan bara Finland självt hantera.

När kommer Socialdemokraterna med en sann och utförlig förklaring av inställningen till Nato?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s