Nyliberalism

Inom vänstern används nyliberalism närmast som ett skällsord. Marknadsekonomi anser vänstern vara företagarnas och privatkapitalisternas sätt att lura konsumenterna.

Nyliberalism kan användas på Milton Friedmans läror – men oavsett så är Milton Friedman lika mycket liberal som nyliberal.

Den fria marknadsekonomin definieras genom att fria människor utan tvång träffar avtal till ömsesidig nytta. Vem kan ha något emot detta. Att ingen människa skall vara tvingad att ingå ett avtal. Kan det vara fel? Att båda parter har nytta av avtalet. Kan det vara fel?

Vad vänstern inte ser, är att bostadspolitiken sedan 40-talet varit reglerad i byggteknik, reglerad i finansiering, och reglerad i hyressättning. Hyressättningen baserades på kostnaderna för icke vinstdrivande bolag och gav inte några låga hyror i miljonprogrammet utan gav ägare till hyresfastigheter byggda tidigare till lägre kostnader stora inkomster.

Allt detta påstår vänstern är nyliberalismens fel men det är precis tvärtom. Det är den socialistiska tanken om att bostäder är ett behov som måste ligga under den statliga kontrollen och alltså fullfjädrad planekonomi.

1945 infördes bostadsreglering och bilreglering. Bostäder idag – 70 år senare – är fortfarande en bristvara höga byggkostnader och höga hyror. Bilreglering insåg socialdemokraterna vara oreglerbar och upphörde. Nu kör de flesta i lyxbilar som ger biltillverkare stora inkomster och ändock kan man köpa en bil för 20000 som är riktigt bra. Ingen gnäller över brist på bilar.

Borde inte detta ge en planekonom tanken att det är planekonomin som det är fel på. Kalla det gärna för nyliberalism om det är roligt – men det är inte liberalismen eller den fria marknadsekonomin som är felet.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nyliberalism

  1. Fernando skriver:

    Håller med.
    Hur får man bort byggregleringen?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s