En författningsfråga.

Praxis säger att det största partiet i riksdagen skall utse talman.  Är det nu helt säkert att det blir just det parti du valt som blir störst. Det kan bli en överraskning.  Talmannen talar med de andra partiernas gruppledare och lyssnar in deras tankar och förväntningar. Så sätter sig talmannen och ordföranden i det största partiet ett samtal och analyserar vilka möjligheter som finns för att just han skall bli statsminister.  Det är inte viktigt att den föreslagne statsministern vinner riksdagens förtroende.  Det viktiga är att inte mer än 50 procent röstar emot honom.  Det vet talman och statsministerkandidaten.  De är slipade politiker och vet hur de i en till synes omöjlig situation skall hitta tillräckligt många nedlagda röster för att regeringsbildaren blir antagen.

Då  får Sverige en regering, förmodligen en minoritetsregering, som inte har riksdagens positiva stöd.  Statsministern har befogenheter som ger statsministern rätten att styra landet, till och med utan riksdagens gillande-

Detta är helt enligt reglerna i Regeringsformen  74. Vem vill ha en sådan situation i Sverige?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s